wtorek, 24 listopada 2015

TEMAT RZEKA CZYLI DIETA!

Każdy kto zaczerpnął troszkę wiedzy w tematyce autyzmu, dowiedział się też, że w wielu przypadkach kluczową rolę odgrywa. Jest to dieta bezglutenowa, bezkazeinowa (bezmleczna), bezcukrowa. Z moich własnych obserwacji, analizując to co przeczytałam bądź obejrzałam do tej pory, mogę stwierdzić, że taka dieta najbardziej działa w przypadku dzieci u których pojawił się autyzm tzw. poszczepienny. Może nie powinnam tego nazywać w taki sposób, bo nigdzie nie figuruje taki termin medyczny a  to zjawisko jest jedynie podejrzeniem, ale to chyba wystarczy? 
Poleciłam Wam film pt."Usłyszeć ciszę". Jest to staaary film ale... najbardziej dokładnie i w sposób prosty pokazuje w czym rzecz. W tamtym przypadku autyzm pojawił się u dziecka po szczepieniu MMR. I właśnie wirus Odry który był w szczepionce siał spustoszenie w jelitach, dziurawiąc je jak sito. Stąd "przepuszczalność jelitowa". Idą tym tropem wszystkie produkty spożywcze zawierające gluten, kazeinę, cukier zamiast zostać przetrawione i nafaszerować nasz organizm tam gdzie należy, trafiają prosto do krwi i szybko tą drogą do mózgu. Efekt jest taki, że wszystkie te rzeczy działają na mózg jak narkotyk. Wszystkie te zmiany możecie zobaczyć na blogach rodziców, którzy stosują taką dietę. Niektórzy wstawiają filmiki aby dokładnie pokazać jak ich dziecko reaguje na śladowe ilości np. glutenu. Gwarantuję Wam, że reakcje i zmiany są zaskakujące!!!
Uważajcie! Nie zawsze konieczne jest odstawienie wszystkich tych produktów. Czasami dziecko jest wrażliwe np. na gluten albo tylko na cukier. Wszystko Wy jako rodzice musicie zauważyć i zweryfikować sami. Ale prawda jest taka, że zdrowe odżywianie nikomu jeszcze nie zaszkodziło, więc warto próbować. Moja rada jest taka: nie odstawiajcie wszystkiego na raz. Dlaczego? Bo nie będziecie mieli pewności co właściwie tak silnie działa na Wasze dziecko. Proponuję odstawiać po kolei...gluten, kazeinę, cukier. Zróbcie między kolejnym odstawieniem następnej grupy ok. tygodnia bądź dwóch odstępu. Myślę, że już wtedy będziecie mogli coś zauważyć. Jeśli chcecie wiedzieć na pewno, to możecie zrobić badania czy dziecko ma nadwrażliwość na któreś z tych składników. 


Gluten jest białkiem występującym w ziarnach zbóż:
  • pszenicy i wszystkich jej odmianach (orkisz, kamut, pszenżyto, pszenica durum, płaskurka),
  • żyta,
  • jęczmienia.
 
Źródłem glutenu są wszystkie produkty spożywcze wyprodukowane na bazie zbóż glutenowych:
  • mąki (pszenna, orkiszowa, żytnia, jęczmienna, owsiana),
  • kasze (kuskus, manna, jęczmienna, bulgur),
  • płatki i otręby (żytnie, pszenne, jęczmienne, owsiane bez symbolu przekreślonego kłosa),
  • pieczywo (każdy rodzaj z wyjątkiem specjalnego bezglutenowego),
  • makarony (pszenny, orkiszowy, żytni, owsiany),
  • tradycyjne wypieki i ciasteczka,
  • bułka tarta,
  • piwo (zawiera słód jęczmienny),
  • kawa zbożowa i kawa rozpuszczalna z domieszką kawy zbożowej,
  • napoje owsiane (mleko, kakao),
  • kiełki pszenne (!) i mieszanki kiełków gdzie występują kiełki pszenne,
  • zarodki pszenne (!) oraz oleje z dodatkiem oleju z zarodków pszennych,
  • opłatek komunijny (!) – od 2009 roku dostępne są komunikanty niskoglutenowe (w praktyce bezglutenowe).
Z uwagi na swoje korzystne właściwości glutenu (dobry nośnik smaku, aromatu i przypraw, nadaje sprężystość i elastyczność, jest doskonałym wypełniaczem, ma zdolność wiązania wody z tłuszczem, emulgacji i stabilizacji) jest szeroko wykorzystywany w produkcji żywności. Stąd też możemy go znaleźć nawet w produktach z pozoru nie związanych ze zbożami.

Do tego typu produktów należą m.in.:
  • przetwory mięsne (wędliny, parówki, konserwy),
  • konserwy rybne oraz gotowe wyroby rybne panierowane (np. paluszki rybne),
  • zupy i sosy instant, sosy sałatkowe,
  • chipsy ziemniaczane i kukurydziane,
  • jogurty i serki (uwaga na słód jęczmienny, płatki zbożowe, skrobię pszenną, błonnik pszenny lub zbożowy),
  • majonez, ketchup, musztarda i inne gotowe sosy,
  • lody,
  • słodycze i wszelkie wyroby cukiernicze (w tym czekolady, np. przez obecność słodu jęczmiennego),
  • gumy do żucia,
  • sos sojowy,
  • zwykły proszek do pieczenia (!),
  • mieszanki przypraw,
  • kolorowe alkohole (!) – gluten jest nośnikiem barwników i sprawia, że alkohol ma kolor jednorodny,
  • mięso mielone (!) – może zawierać dodatek białka zbóż.
Idąc dalej, do potraw będących źródłem glutenu należą głównie:
  • wszystkie tradycyjne potrawy mączne (pizza, pierogi, uszka, pyzy, kluski, kopytka, naleśniki, placuszki, racuchy),
  • tradycyjne wypieki, ciasta i ciasteczka (również owsiane),
  • sałatki i zupy z dodatkiem makaronów, glutenowych kasz czy grzanek,
  • zupy i sosy zagęszczane mąką,
  • pasztety (dodatek np. bułki tartej lub kaszy manny),
  • kotlety mielone (dodatek bułki),
  • kotlety i ryby w panierce z mąki i/lub bułki tartej,
  • owsianki,
  • muesli.
 
Do bezpiecznych produktów naturalnie bezglutenowych należą:
  • ryż,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • proso (kasza jaglana),
  • amarantus,
  • sorgo,
  • teff (miłka abisyjska),
  • tapioka,
  • komosa ryżowa (quinoa).
Dodatkowo bezglutenowe są:
  • świeże warzywa i owoce,
  • rośliny bulwiaste (ziemniaki, bataty, maniok, topinambur),
  • rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soja, soczewica),
  • orzechy i nasiona,
  • owoce suszone (UWAGA na obecność mąki jako środka przeciwzbrylającego!),
  • kasztany jadalne,
  • jaja,
  • mięso nieprzetworzone,
  • ryby nieprzetworzone,
  • mleko, sery, nabiał (należy czytać etykiety!),
  • tłuszcze roślinne (oleje, oliwa) oraz zwierzęce (masło, smalec),
  • miód, syropy cukrowe (np. daktylowy, ryżowy, z agawy),
  • alkohole: wino, brandy, koniak, rum, tequila, wódka żytnia z legalnego źródła (nie warto ryzykować picia wódki lub bimbru niewiadomego pochodzenia),
  • ocet spirytusowy, winny, jabłkowy.
 Do dodatków, które mogą zawierać gluten należą: słód jęczmienny, błonnik roślinny, białka zbóż, białka pochodzenia roślinnego, skrobia pszenna, semolina. Zgodnie z aktualnymi obostrzeniami prawnymi również te składniki powinny zostać wyraźnie podkreślone i zawierać informacje na temat ich źródła jeśli mogą powodować alergię lub nietolerancję pokarmową.

Odsyłam Was do dłuższej lektury: http://cojesc.net/dieta-bezglutenowa-praktyczne-porady-i-wskazowki/

c.d.n. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz